Lüneburg-Travemünde - Reisverslag uit Ivendorf, Duitsland van Joke Blom - WaarBenJij.nu Lüneburg-Travemünde - Reisverslag uit Ivendorf, Duitsland van Joke Blom - WaarBenJij.nu

Lüneburg-Travemünde

Blijf op de hoogte en volg Joke

28 Juni 2019 | Duitsland, Ivendorf

Gister was een verrassend dagje, mijn plan was om mogelijk naar Lübeck door te fietsen, maar dat liep anders.
Gezuen onderweg: Mijn eerste hert en de eerste slang (zwart, 1.5m, vette aal dik, wat is dit er voor één?). De weg was meestal onverhard, maar vooral vlak!, op af en toe een hellinkje na. Met een NW4 schuin tegen en een temperatuur tegen de 20 graden is een poldermens dan gelukkig Zonder problemen door Lüneburg gekomen, via de Mecklischbürgeren Seeen Radweg naar Scharnebeck, door bosrijk/heideachtig gebied. Bij Scharnebeck is een gigantische scheepslift, 100x12x3.4m, die een hoogte overspant van 38m! Ik stond dat bakbeest te fotograferen in de buurt van een groepje mensen, waarvan één me vroeg of ik even de tijd had. Hij bleek de reisleider te zijn, en de groep stond te wachten tot zo een schip kwam zakken. Ze gingen daarna de tentoonstellingsruimte in en ze waren met 19, à 4 euro pp. Als je met 20 was, kostte het slechts 3 euro pp., dus of ik even mee wou gaan. Ik wel! Ik heb toch vakantie. Maar eerst kwam er nog een schip zakken, hij paste precies in de bak. Een fascinerend gezicht. En het schip heette ... Hanze! De (voor mij gratis) rondleiding) in de tentoonstellingsruimte was ook heel interessant met een demonstratiemaquette en veel technische gegevens. Het 115km lange Elbe-Seitenkanal tussen Lauenburg en Wolfsburg is in 1976 gegraven omdat de Elbe voorbij Lauenburg te kronkelig en bij wijlen te ondiep werd voor grote schepen en omdat schepen vanuit Hamburg naar het Mittellandkanal niet langer door de DDR mochten varen. Een maand na de opening meldde een oplettende fietser 's ochtends dat de dam lekte, maar ja een bevoegde instantie en zondagmorgen half elf ... 's Middags brak de dam met zware overstromingen tot gevolg.. De bres werd gedicht door een binnenschip dat voor de opening wist aan te meren.
Om het grote hoogteverschil, 61m, te overbruggen is er de scheepslift bij Scharnebeck (38m) en een spaarsluis bij Ülzen (23m). Overigens is de lift alweer te klein, in 2030 moet er een nieuwe staan die 220m lang is. Zo'n 2 uur later weer op de fiets. Verder er ook maar een toeristisch dagje van gemaakt. Lauenburg bekeken, goede! koffie en appelgebak, weer een stukje gepeddeld langs het jaagpad langs het Lübeckkanaal, boterhammetje bij Büchen en een vroege stop bij Güster, camping met zwemplas (wel venig). Kortom, een rustig dagje.

Zo makkelijk als het gister ging, zo lastig vandaag. Ik besloot niet dat eenvoudige jaagpad langs het Elbe-Lübeck kanaal te nemen, maar langs Mõlln en Ratzeburg te gaan. Dat heb ik geweten, ik werd regelmatig het bos in gestuurd, letterlijk en figuurlijk. Leuke bospaadjes af en toe bijna onmogelijke zandhellingen, maar vooral: ontelbare keren de route kwijtgeraakt omdat ze in het bos vinden dat je op een splitsing wel voelt welke kant je op moet gaan. Maar het was lekker weer en ER protesteerde niet. Ratzeburg bekeken, mooi kerkje aan de Markt, Dom ging wel. Daarna weer verder, bleef modderen met de route. Voor Wesloe raakte ik zelfs bijna verdwaald in het bos, op weg naar de Herrentunnel. Omdat ik de shuttelbus over de afsluitdijk niet genomen had wilde ik hier met de shuttlebus de Herrentunnel onder de Trave door richting Travemünde. Een kwartiersdienst! En na 21u kan je ze bellen en dan komen ze je halen.
In Ivendorf, vlakbij Travemünde, de camping op weer met zwembad, geen veen naar chloor dit keer. Toch lekker.

Morgen en overmorgen naar Lübeck, voor Hanze en Mann. Ik heb net de Buddenbrooks voor de tweede keer herlezen.

• 30 Juni 2019 - 13:22

Hetty:

toch anders dan een sluis zo, n scheepslift.

En bossen zijn gewoon niet geschikt voor poldermensen. Ik verdwaal ook heel vaak als ik wandelend een slingerend pad moet volgen.
    Maar gelukkig ben je er toch uit gekomen.

• 01 Juli 2019 - 15:40

Jitske & Arne: