Laatste dag Helsinki - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Joke Blom - WaarBenJij.nu Laatste dag Helsinki - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Joke Blom - WaarBenJij.nu

Laatste dag Helsinki

Blijf op de hoogte en volg Joke

28 Augustus 2019 | Finland, Helsinki

Er staan nog een aantal musea op mijn programma, maar eerst even langs de Rotskerk. Om de een of andere reden is dit een enorme toeristische trekpleister en de Stiltekerk niet. Houden zo, ik heb liever de Stiltekerk, mooier ook. Daarna naar de Kunsthal voor een expositie van Ugo Rondine. Vier zalen vol slapende clowns zittend en liggend. Bij de ingang word je gevraagd ze niet te storen. Vrolijkmakend en ontroerend. Je gaat er tussen zitten en kijkt wat rond naar de houdingen en de gezichtsuitdrukkingen. En je laat de clowns uiteraard met rust, niet dat ze er last van zouden hebben als je op hun tenen gaat staan, maar toch, enige afstand hou je automatisch.
Na weer afgeschminkt te zijn door wat rond te lopen en op een terrasje te zitten, ga ik naar het Finse Architectuurmuseum. Daar is een erg leuke tentoonstelling over een Art Nouveau villa, Suur-Merijoen kartano, die helaas niet meer bestaat. Wat had ik die graag bekeken, maar er is slechts mos over. Drie beginnende Finse architecten, Gesellius, Lindgren en Saarinen (dit werd later een bekende architect) hebben hem ontworpen, van het gebouw tot de kleinste details van het interieur zoals het hoort, in opdracht van Maximiliaan Neuschneller, een rijke zakenman uit Petersburg, als buitenverblijf voor zijn gezin met 7 kinderen. De tekeningen en de paar foto's doen vermoeden dat met name de centrale hal, die er als een kerk uitziet, met de eetkamer in het middenschip, en in de zijbeuken oa muziek- en zithoek en boudoir. Het moet prachtig en indrukwekkend zijn geweest. Jammer dat het leger en WOII de villa hebben verwoest. De permanente tentoonstelling over Helsinki, maatschappij en wonen, in de 20e eeuw is ook interessant, vooral omdat je daaruit leert hoe jong de stad is. De eerste grote gebouwen zijn Jugendstil. En eigenlijk altijd hoogbouw vanwege woningtekorten, een gedurige trek van het platteland naar de stad, nu woont 20% van de Finnen hier.
Op mijn laatste avond in Helsinki naar een cello/pianoconcert in een kleine zaal van het Muziekcentrum. Debussy, Richard Strauss, Janacek en Nadia Boulanger. Erg mooi gespeeld door 2 jonge musici, Laura Martin en Jaan Ots.

• 29 Augustus 2019 - 15:38

Hetty:

hoogste tijd om Helsinki te verlaten, want de ministers van Buza van de EU vergaderen daar vandaag. Op stap met Stef Blok lijkt mij niks en alle veiligheidsmaatregelen zijn ook vast storend. Maar wat een mooie stad lijkt mij.

• 09 September 2019 - 21:19

Arne & Jitske:

Leuke stad, ook al is het geen Hanze.