Polen - Reisverslag uit Kołobrzeg, Polen van Joke Blom - WaarBenJij.nu Polen - Reisverslag uit Kołobrzeg, Polen van Joke Blom - WaarBenJij.nu

Polen

Blijf op de hoogte en volg Joke

17 Juli 2019 | Polen, Kołobrzeg

Er bestaan grenzen. Als je van Ahlbeck naar Świnoujście rijdt, 2km, dan verandert er in de strandpromenade niet zoveel en je hoort ook een gelijke mengeling van Duits en Pools bij de toeristen, maar in Świnoujście spreken ze plotseling geen Duits meer, de touristinfo nog wel Engels, maar verder erg veel Pools dat ik totaal niet beheers. Allemaal heel vriendelijk, maar de handen moeten het werk doen. En fietskaarten hebben ze ook al niet. Verder word ik herhaaldelijk gewaarschuwd dat ik mijn fiets niet zomaar met bagage kan laten staan om een stad te gaan bekijken, dat schijnt echt een belachelijk idee te zijn, dus ik bekijk Świnoujście met een volgeladen fiets aan de hand. Mijn aanname dat de vrome Polen toch geen bagage/fiets voor een kerk zullen ontvreemden is tot nu toe uitgekomen, want vroom zijn ze, de kerken worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, velen gaan even naar binnen voor gebed en/of kaarsje. De Chrystusa Króla, König-Christus-Kirche, is eind 18e eeuw gebouwd. Lage binnenkerk waar middenin een houten scheepsmodel, de Vergißmeinnicht, hangt. Mooie gebrandschilderde ramen (modern) en buiten een buste van paus Woityla, die kom ik tot nu toe bij elke kerk tegen. De kerk Gwiazdy Morza, Heilige Moeder Stella Maris, is een neogotisch bouwwerk van einde 19e eeuw, destijds de enige katholieke kerk van de stad. Binnen mooie ramen, deels van de bouw maar ook veel moderner, en schilderijen van Woityla, moeder Theresa en nog 2 mij onbekende bijna-heiligen. Mooie wandschildering ook boven het altaar.
De wegen en routeaanduidingen in Polen zijn ook een hele schok. Ik begin op de E65, de R10 (fietsroute) was meteen al geblokkeerd. Asfalt fietst wel makkelijk, maar het is erg druk en er loopt geen fietspad langs. Daarna de 102, zo mogelijk nog erger omdat deze weg zeer heuvelachtig is en ik dus af en toe omhoog kruip. Dat geeft een onrustig gevoel met permanent auto's achter en naast je. De R10 heb ik niet meer gevonden op 1 bordje in Miedzywodzie na. Wat me wel bevalt zijn de vele grote zelfbedieningsuitspanningen waar Polen met kinderen zitten en waar je voor een habbekrats koffie, ijs, soep, eten, etc kan krijgen.
Dat was gister, vandaag ging het al een stuk beter. Eerste stuk weer over de weg, maar het is wat rustiger nu en de heuvels zijn glooiingen. Bij Pobierowo zie ik een R10 teken en sla af, eerst fijne bosweg, dan zeer, zelfs te zanderig, dus lopen geblazen en zelfs dan is er met bagage en al nauwelijks een doorduwen aan. Maar op een gegeven ogenblik kom ik bij een grindweg richting ONO, die neem ik en dat blijkt de juiste. Soms via keien maar iig over "normale" fietswegen kom ik in Mrzezyno. Tijd voor een vissoep, dat ga ik vaker doen tussen de middag. Polen kunnen goed soep maken! Verder via een kustweg, waar wel veel lopers en fietsers en stalletjes en kermissen zijn maar niet zoveel auto's, en de zee nooit zichtbaar is, kom ik in Kołobrzeg (Hanzestad!). In dit gebied worden ontzettend grote appartementengebouwen neergezet, als dat allemaal bevolkt gaat worden dan is deze kust vast niet zo leuk meer. Nu is de drukte nog net behapbaar. Op de camping in K. hebben ze een kaart van de "Polnische Ostseeküste", bijna gratis en er staan nog fietspaden op ook!

• 17 Juli 2019 - 15:52

Peter:

zo komt het toch nog goed in K.

• 17 Juli 2019 - 16:50

Jitske & Arne:

Oogt allemaal iets toeristischer daar! En wat betreft de verharding; wacht maar tot je de 6-hoekige straattegel tegenkomt! Bevindt zich bij voorkeur op weinig gebruikte wegen tussen grote Pruisische landgoederen. Langs routes die goed aangegeven staan, dat dan weer wel.

• 22 Juli 2019 - 03:45

Hetty:

en ga je nog dobberen met een roze flamingo?