Hanzestad Tallinn - Reisverslag uit Tallinn, Estland van Joke Blom - WaarBenJij.nu Hanzestad Tallinn - Reisverslag uit Tallinn, Estland van Joke Blom - WaarBenJij.nu

Hanzestad Tallinn

Blijf op de hoogte en volg Joke

21 Augustus 2019 | Estland, Tallinn

Het middeleeuwse Tallinn bestond uit twee steden, een bovenstad en een benedenstad, met eigen wetten. De bovenstad was voor de bisschop, het leger en de overheid, de benedenstad voor de rijke handelaren, de ambachtslieden en de vrije burgers. En voor gevluchte boeren. Een boer was in die tijd slaaf van de landheer en als hij slecht behandeld werd dan kon hij naar de benedenstad vluchten. Als hij zich 1 jaar en 1 dag schuil wist te houden voor zijn baas dan was hij een vrij mens en werd beschermd door de stad.Tussen de twee steden liep 1 smalle, steile weg die 's winters onbegaanbaar was. Veel verkeer was er dus niet tussen de stadsdelen.
Vanwege het weer, af en toe een plensbui, zwaar bewolkt, en heel af en toe zon, vandaag voornamelijk binnen doorgebracht, wat niet heeft voorkomen dat ik toch een natte broek en schoenen opliep tijdens een wolkbreuk. Wat kerken bekeken en natuurlijk het raadhuis. In de Hanzetijd het middelpunt van de bedrijvigheid. De kelder is de plek waar de handelaars hun handjeklap bedreven, daar hangt ook een kaart van het Hanze verbond. Ik realiseer me dan pas dat Tallinn/Reval de aan- en afvoerhaven van de belangrijke "pels-" en "was"producent Novgorod was. En ik zie ook op de kaart dat ik toch heel wat Hanzesteden heb aangedaan de afgelopen twee maanden. Maar terug naar het raadhuis. Op de begane grond is de Burgerszaal, waar de wetten werden voorgelezen en de festiviteiten werden gehouden. Niet zo rijk als in sommige andere steden maar wel mooi. De deuren van de hal zijn gemaakt in de Tallinn pianofabriek en dat is te zien. De Magistratenhal is rijker versierd de banken voor de heren met prachtig houtsnijwerk, de wanden met fraaie tapijten. Toch vind ik de Burgerzaal mooier, maar ja, ik ben geen magistraat. Aan het beroemdste onderdeel, de windvaan "Vana Toomas" (oude Tom), is een verhaal verbonden. Elke lente was er een boogschutterscompetitie, uiteraard voor de edellieden, maar op een keer werd het doel onverwacht uit andere richting getroffen door een gewone jongeling uit Tallinn. Hij kreeg geen straf maar een plek in de stadswacht, een grote eer. Later bewees hij ook in de oorlog een held te zijn. Ik zie het niet aan hem af.
Mijn verjaardagsmaal in de Estse lokaliteit Kuldse Notsa Kõrts: Nõiavorm (juustuga üleküpsetatud kartulipüree metsaseentega) wat een typisch Ests gerecht moet zijn. Lekker was het wel.

• 22 Augustus 2019 - 09:07

Hetty:

Die kaart zou nu ook wel passend zijn aan jouw muur. Mooi.
    En ik hoor je de naam van dat gerecht graag nog eens uitspreken. En als je het reept weet misschien een keer maken. Thema voor volgende familieweekend?

• 22 Augustus 2019 - 19:35

Arne & Jitske:

Wat gaat er nog boven Tallinn...?