Visumaanvraag en fietsrondje om Gdansk

Blijf op de hoogte en volg Joke

26 Juli 2019 | Polen, Gdansk

De afgelopen dagen heb ik wat aangemodderd met de electronische aanvraag van het visum voor Kaliningrad en dan met name met het uploaden van een recente foto die aan allerlei criteria - grootte hoofd, achtergrond, formaat en grootte bestand - moet voldoen, die online - dus haperend -gecheckt worden. Selfie maken, bijsnijden, comprimeren en ... afgekeurd, dat idee. Nu weet ik wat er gewenst is en hoe ik dat ongeveer moet doen en vandaag mag ik niets leukers doen dan die visumaanvraag afwerken. Dus vanaf 8 uur loop ik over de camping op zoek naar een effen, lichte, maar niet glimmende achtergrond. Wc's op een ander stuk van het terrein hebben de gewenste buitendeuren, dus geleund tegen een wc-deur uit de zon staat deze toerist selfies te maken om half negen 's ochtends:-) En met succes, als ik deze foto bijsnij en comprimeer wordt-ie zowaar geaccepteerd. Ik lees de aanvraag, inclusief de leugen dat ik nog nooit in Rusland ben geweest, nog een keer door en verzend het formulier. Ik hoop er het beste van, iig is het formulier onder behandeling. Inmiddels is het 10 uur en tijd voor mijn geplande fietstocht om de oude stad heen, te beginnen met de vesting Wisloujście/Weichselmünde. De oorsprong van deze vesting die de monding van de Weichsel bewaakte ligt al in de 14e eeuw met een houten blokhut, eind 15e eeuw werd er een vuurtoren aan toegevoegd (de eerste Poolse vuurtoren), en in de 16e eeuw werd het verbouwd tot een behoorlijk groot bakstenen fort. Maar ik heb te weinig met dit soort vestingwerken om ook nog toegang te betalen, dus door naar Westerplatte. Dat was het verdedigingingsbolwerk aan het eind van de Weichsel van de Vrije Stad Gdansk tegen Hitler Duitsland. De Volkenbond had eerst nog even bevolen om de troepen die daar door Gdansk gestationeerd waren te verwijderen, maar later mocht het toch wel. Als gezegd was Hitler erop gebrand om Gdansk weer Duits te maken en de Duitsers in de stad waren het daarmee geheel eens, zodat de NSDAP een behoorlijke verkiezingsuitslag had in Gdansk; en tussen 36 en 39 werd de stemming tegen de Polen en de Joden steeds grimmiger in de stad. 1 september 1939 om 4.45u begon hier WOII en 7 dagen later viel Gdansk omdat door de bombardementen op Westerplatte munitie ontbrak om door te vechten. Dat was altijd nog een stuk langer dan de 12 uur verdediging die de opzet was. Hitler in zijn nopjes kwam meteen langs om het te vieren en voor oktober 1939 werden al 20000 Polen vermoord die op het wensenlijstje stonden. Maar ook na zo'n interessante en gruwelijke rondgang gaat de toerist weer verder op de fiets, langs de stranden van Brzeźno, die idd mooi zijn, naar Oliva voor het schitterende park (één van de vele parken in Gdansk, maar van wat ik gezien heb de mooiste) en de kathedraal in Oliva, buitengewoon barok interieur, niet helemaal mijn smaak maar wel met prachtige stukken. En tot besluit kreeg ik er ook nog een orgelconcert van 20 minuten. Dat was net lang genoeg want de orgelklank was niet heel mooi. Het orgel had echter wel veel toeters en bellen, in letterlijke zin: er waren engelen die hun trompet hieven, hun bel lieten klinken, er waren ronddraaiende aureolen, het orgel had ook "special effects" als rollende donder, kortom best amusant. Een vuurwerkeinde van mijn fietstocht, al moest ik nog wel de helft afleggen, maar dat was over bekend terrein, via de oude stad.

• 27 Juli 2019 - 06:40

Hetty:

wat een afwisseling in landschap buiten en dan de stad.
    Ik stap morgen ook op de fiets. 2 weken kamperen in Friesland en groningen. Dus ik ben dan off-line.
    Ik ben benieuwd naar de Russische avonturen.

• 28 Juli 2019 - 16:02

Arne & Jitske:

Voor dit rondje zouden we nog een keer terug moeten komen!