Van de Regte Heide, Sint Petrus en de Trappisten - Reisverslag uit Riel, Nederland van Joke Blom - WaarBenJij.nu Van de Regte Heide, Sint Petrus en de Trappisten - Reisverslag uit Riel, Nederland van Joke Blom - WaarBenJij.nu

Van de Regte Heide, Sint Petrus en de Trappisten

Blijf op de hoogte en volg Joke

12 September 2020 | Nederland, Riel

's Ochtends een rondje gelopen zo van de camping door bos en over de Regte Heide. Lekker weer, prachtige natuur en nog een archeologisch hoogtepunt - grafheuvels uit de Bronstijd - tot besluit. Na de lunch een La Trappe trappistenroute gefietst. Een fietstocht van 33km met 8 pleisterplaatsen voor het nuttigen van een Trappistenbier. Dat hebben we toch maar niet gedaan. De eerste pleisterplaats - klooster Nieuwkerk - hadden we trouwens 's ochtends al aangedaan voor een (slappe) koffie en een heerlijk stuk appeltaart.Daar vlakbij kun je even de grens over, België ook weer afgevinkt. In Hilvarenbeek hadden we op het Vrijthof bij een taverne eigenlijk ons vierde biertje moeten drinken, maar wij zijn ter kerke gegaan en hebben ons in de historie van het Vrijthof verdiept. Onder de kerk Sint Petrus liggen nog de overblijfselen van de eerste kerk, gebouwd rond 1100, van de huidige kerk is de bouw begonnen rond 1300 en in de eeuwen erna zijn er steeds stukken aangebouwd. De toren is gebouwd tussen 1450 en 1620, toen de torenspits klaar was. Enig geduld was de middeleeuwers niet vreemd. Het is een bijzondere toren geworden, naar verluid met trekken van de Omar moskee in Jeruzalem zoals pelgrims hem gezien hadden. De kerk heeft mooi houtsnijwerk, zoals de preekstoel uit 1612 en 18e eeuwse biechtstoelen. En waar bij de supermarkten de letters en pepernoten al weer in de schappen liggen, liggen in de kerk de beesten en het kindeke Jezus gereed voor de kerststal. Op het Vrijthof, het vroegere marktplein, staat de Geboden Linde, de huidige lindeboom staat er sinds 1676(!) en wordt dan ook met stalen taksteunen gestut, maar al sinds de middeleeuwen kondigden de heren van Hilvarenbeek vanaf een verhoging onder de linde hun regels aan en er werd ook rechtgesproken. Bij de achtste pleisterplaats, de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven - de wieg van La Trappe - zijn we dan eindelijk voor de verleiding bezweken en hebben we genoten van welverdiende proefglazen met Witte Trappist, een Blond en het Bockbier, en driehoekjes Quadrupelkaas uit de abdij met Savora mosterd.

• 13 September 2020 - 09:21

Jitske & Arne:

Het is toch maar weer een wonder hoe de mensheid van een heuveltje met wat palen er omheen naar een kliekje koeien dat een kindeke op een bureau aanbidt gekomen is...

• 13 September 2020 - 10:46

Hetty:

en hoe was de terugtocht na de proeverij?

• 13 September 2020 - 17:09

Hetty:

Ik kom nog even terug op het Mariabeeld. Ik las namelijk net in het blad van Bam Bam, leidse steenhouwers, dat zij ooit een Mariabeeld hebben verangen. Dekatholieken trokken uit een kerk. Een ander geloof trok er in. Die hadden niets met Maria en zij lieten op het beeld Maria, s hoofd vervangen doordat van Jezus. Ook werd er een kruis weggebeiteld. Dus Tot ziens Maria is nog even afwachten daar.